Besteci Kimdir?
Besteci kimdir? Besteci herhangi bir müzik eserini yaratan kişidir. Müzik eserlerini yaratırken notasyonu kullanır. Eğer eserin sözlü kısımları varsa ilgili kısımlar söz yazarları tarafından oluşturulur. Bir eserini bestecisi ve güftekarı aynı kişi olabilir.

Beste yapmak için müzik eğitimi gerekli midir? Müzik eğitimi almamış bestecilere rastlayabilirsiniz ancak bu genele oranla az bir kesimi kapsar eğitimini almadan beste yapabilen insanların 2 özelliği göze çarpar, birincisi çok iyi bir işitme yeteneğine sahiptirler 2.si ise geniş bir ezgi hafızalarına sahiptirler ancak bu özellikler tek başlarına bir eser ortaya çıkarmaya yetmez eseri notaya alacak bir notiste ve kendilerine yol gösterecek, bilgisinden faydalanacak iyi bir aranjör(düzenlemeciye) ihtiyaçları vardır. Ezgi hafızası farklı türlerdeki birçok müziği dinleyerek geliştirilebilir bir özelliktir tabi iyi bir müzik kulağına sahipseniz. Bu özellik kitap okumaya benzer nasıl ki çok fazla kitap okuduğunuzda kelime dağarcığınız gelişiyorsa çok müzik dinlediğinizde de ezgi hafızanız gelişir.
Besteci bestesini yaratırken bir fikir etrafında cümleler yaratır. Evet yanlış duymadınız müzikte aynı edebiyat gibi harfler, kelimeler,ve cümlelerden oluşur hepsi birleştiğinde dinleyicisine aktarmak istediği konu ortaya çıkar. Harflerin yerini notalar,hecelerin yerini motifler,motiflerin yerini müzikal cümleler ,paragrafların yerini bölümler oluşturur. Hepsi birleştiğinde eser ortaya çıkar ve her güzel eserde soru _cevap ilişkisi ve giriş gelişme sonuç bölümleri olur.
Bütün bunlar iyi bir eseri oluşturmanın olmazsa olmazıdır. Ama yeterli mi? Hayır bir de dinleyiciye anlatılmak istenen yapıların doğru ulaşması için dinamiklere ihtiyaç vardır. Bu kısmı da iyi bir konuşmacıya benzetebiliriz. Bir konuşmacıyı dinlerken ,aynı tonda ve vurguları olmayan ,hiç nefes almadan bir çırpıda okuyan birini dinlerseniz muhtemelen ilk 30 saniyeden sonra sıkılır ve ne dediğini anlamazsınız müzikte de bu durum aynıdır. Eserinizi icra ederken cümlede anlatılmak istenene göre yükselip alçalmazsanız vurgulara dikkat etmezseniz ,akıcılığı sağlayamazsanız bazen yavaşlayıp bazen hızlanamazsanız ve bölümlerin duygusunu hissettirmez iseniz o zaman eserinizi kimse anlayamayabilir.
Bü