top of page

Müzik Eğitimine Neden Erken Başlanmalı?


Müzik bedeninizi ve ruhunuzu bir arada kullandığınız bir sanattır. Bedeniniz ile paralel olarak ruhunuzu kullanırsınız ve her ikisini kullanarak müziğinizi icra ederken kendinizi disipline edersiniz. Müziğin herhangi bir alanına ilgisi olan bir kişiyseniz tek yapmanız gereken, o alanda kendinizi geliştirmek, fakat eğer müzik hayatına atılmak istiyorsanız, ama daha ne yapmak istediğinizi bilemiyorsanız, o zaman öncelikli olarak yapmanız gereken, piyano ile eğitime başlamanız. "İlle piyano ile mi başlamak zorundayım?" ya da "Neden piyano ile başlamam gerekiyor?" diye soranlar mutlaka vardır. Piyano ile başlama zorunluluğu yoktur ya da ille piyano diye bir durum söz konusu değil, fakat eğer müziğin hangi alanında kendinizi geliştireceğinizi daha bilemiyorsanız, piyano güzel bir başlangıçtır.

Hangi müzisyene sorarsanız sorun, mutlaka piyano ile başlayın diyecektir, neden? Çünkü; 1) piyano sayesinde parmaklarınız uzuyor, parmak, el ve kol kaslarınız gelişiyor. 2) Müziği ve notaları daha yakından tanıma şansını elde ediyorsunuz. 3) Nota seslerini tek tek ve daha doğru öğrenebiliyorsunuz. 4) Müziğe daha yakın oluyorsunuz. Piyanoyu orkestranın veya müziğin ana enstrümanı olarak görebilirsiniz. Bu sebeple de aslında çok önemlidir piyanoyu bilmek. Piyanoyu öğrendikten sonra, müziği öğrenmek, tanımak ve onunla aşina olmak çok daha kolaydır. Bu biraz da şuna benzer; Fransızcayı öğrendiğinizde İspanyolca veya İtalyancayı öğrenmenin daha kolay olması gibi, çünkü Akdeniz ülkelerine ait diller. Müzik eğitimine erken başlamanın birçok avantajı bulunur.

Buradan bahsetmiş olduğumuz avantaj sadece bir tanesi. Erken yaşta müzik eğitimine başlayarak, hayatınızı disipline etmeyi öğrenebilirsiniz, kendinize ve çevrenize nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bunların yanı sıra sabırlı olmayı, birbirinizi dinlemeyi ve doğru cümleler kurmayı öğreniyorsunuz. Müzik her bireyin hayatında olması gereken bir sanat, çünkü hayatınıza en doğru yönü verebilen etkenlerden bir tanesidir müzik. Elbette hayat sadece müzik demek değildir, fakat müzik hayatınıza birçok doğru unsuru katabiliyor. Hayatınızı düzene koymanıza yardımcı oluyor. Bazıları için müzik sadece şarkı söylemek ya da dans etmek veya sadece şarkılar ve sesten ibaret olabilir, fakat müzikte bunlardan fazlası var. Müzik felsefeyi ve psikolojiyi çok geniş bir biçimde kapsar.

Erken müzik eğitimine başlamanın bir başka avantajı ise, müzik ile beraber hem ruh hem de bedensel sağlığınızın kontrol altında olmasıdır. Müzik öyle bir etkendir ki örneğin, dik oturmanızı veya dik durmanızı öğretir. Ağzınızı ve yüzünüzü doğru kullanmanızı öğretir. Beden dilini en doğru şekilde öğrenirsiniz. Bunların yanında doğru nefes almayı öğreniyorsunuz. Müzik hayatına girdiğinizde müziğin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliyorsunuz. Müziğin hayatınızın üzerinde ne kadar çok etkisi olduğunu hissedebiliyorsunuz. Eğer hayatınızın sağlıklı ve renkli olmasını, mutlu olmak isterseniz, müziğe başlayabilirsiniz ya da çocuğunuzun mutlu bir hayatı olsun isterseniz, müzik başta olmak üzere birçok sanata yönlendirebilirsiniz. Müzik aslında insana en yakın olan sanatlardan bir tanesidir.

Sanat demek çok geniş bir kavram. Malum "sanat" kelimesinin içine el sanatları girebiliyor, sahne sanatları, konuşa sanatı, yemek sanatı, boyama sanatı, yazı yazma hat sanatı ve daha nice sanat türleri girebiliyor, fakat burada bahsettiğimiz müzik, sanatlar arasındaki en önemli olanı ve ayrıca en evrensel olanıdır. Müziğin evrensel bir dil olduğunu unutmayalım. Müzik kendisini size göre ayarlar. Sizin konuştuğunuz dili, sizin duygularınızı anlamaya çalışır. Müzik bir defa ruhunuzu ve beyninizi disipline eder. Doğru düşünmenizi ve doğru konuşmanızı sağlar. Bu yüzden erken müzik eğitiminin önemli olduğunu vurgularız. Bu yüzden erken yaştan ruhunuzu disipline etmeniz gerekir, hayatın bazı kurallarını öğrenmeniz gerekir ve müzik bu konu da size çok yardımcı oluyor.

Sizde hayatınıza biraz renk katmak ve ruhunuzu ve bedeninizi doğru yönlendirmek isterseniz, hayatınıza müziği davet edin. Eğer çocuğunuzun disiplini, sabırlı olmasını ve hayatı daha net öğrenmesini isterseniz, erken yaşta müzik eğitimi alabilmesi için ona yol açın.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page