top of page

Sanat Yapmanız İçin Sanatçı Olmanıza Gerek Yok


Sanat yapmanız için sanatçı olmanıza gerek yok. Her birey günlük hayatında aslında kendi sanatını icra ediyor. Ne yaptığınız veya yapmak istediğinize göre, çok basit bir sanat olabilir veya çok zor. Hayatınızda sanat olduğu sürece, hayatınız her zaman çok renkli olacaktır. "Ben sanatçı değilim, sanat yapamam" düşüncesi başlı başına yanlış. Sanat yapmak için sanatçı olmanıza gerek yok. Eğer öyle olsaydı, her sanat yapan doğduğunda sanatçı olmak zorunda kalırdı, değil mi? Eğer gerçekten bir sanatçı gibi düşünmek isterseniz, sanatçı ruhuna sahip olabilirsiniz. Sanat hayatımızın çok önemli bir parçasıdır ve sanat sayesinde aslında ruhunuzu sorunlardan ve stresten uzak tutabiliyorsunuz. Bu tür durumlar gözle görülür unsurlar değildir.

Bunları ancak hissederek ve yaşayarak öğrenebilirsiniz. Sanatçı olmak bir uzmanlıktır, fakat sanat yapmak ise her bireyin kendi özgürlüğüdür. Şarkı söyleyebilirsiniz ya da dans edebilirsiniz. Resim çizebilirsiniz, hatta farklı yemek türleri ya da tatlı ürünleri yapabilirsiniz. Kağıttan farklı ürünler çıkarabilirsiniz. İllüzyon veya benzeri gösteriler sunabilirsiniz. Bunların hepsi sanattır ve sanatta daha fazlası bulunmaktadır. Sanatın değerini ancak sanatı yaşayarak ve içinde bulunarak anlayabiliyorsunuz. Konuşma ve dinleme sanatı diye bir eğitim sistemi veya ders adı duymuş olabilirsiniz, çünkü konuşmak ve dinlemekte başlı başına bir sanattır. Eğer çocuğunuz şarkı söylemek istiyorsa veya dans etmek istiyorsa ya da evde farklı objelerle ritm üretmeye çalışıyorsa, bırakın üretsin.

Bir hikaye, şiir ya da roman tarzı bir yazı yazıyorsa, bırakın yazsın, çünkü yaptığı çocuğunuzun kendi sanatı ve bunun için bir sanatçı olmak zorunda değil. Dans etmek istiyorsa, bir parça müzik yeterli. Eğer yazmak istiyorsa veya resim yapmak istiyorsa, bir sayfa kağıt ve kalem ya da boyama kalemleri yeterli olacaktır. Sanat dünyası disiplinli olmakla birlikte aynı zamanda özgür bir dünyadır. Sanatın hiçbir alanında zorlama ya da zorla yaptırmayla karşılaşamazsınız. Eğer sanatın içerisinde olacaksınız, sanatın her saniye her şekilde yanınızda olduğunu bilmeniz gerekiyor. Sanatın bireylere olan en büyük katkılarından birkaç tanesi; sanat disiplinli olmayı öğretir, sanatın saygıyı öğretmesi.

Bunların yanı sıra önemli olan bir diğer konu ise, sanat bireylere sabırlı olmayı öğretiyor, paylaşmayı, dinlemeyi ve anlayarak konuşmayı öğretiyor. Sanat bu yüzden önemli ve bu yüzden sanatçı olmadan da sanat üretebiliyorsunuz. Çocuğunuzun ilk çizdiği resim de bir sanattır ve o resim, çocuğunuzun ilk sanatı olarak kalacaktır. Dans etmenin, rol oynamanın, müziğin, resim yapmanın ve benzeri sanatsal etkinliklerin değerini ancak içine girdiğinizde anlayabiliyorsunuz. Sanatta elbette birazda öz güven gerektiriyor, fakat kendinize güveniyorsanız ve aklınızda bulunan o sanat alanında bir çalışma yapmak isterseniz, hiçbir engelin sizi durdurmasına izin vermeyin.

Siz istediğiniz sanatı yapın. Sanatın ne olduğu önemli değil, yeter ki kendinize güveniniz olsun, yeter ki engelleri önemsemeyin. Hiçbir zaman aşılamayacak bir engel yoktur. Bu sebeple eğer sanat yapmak istiyorsanız veya kendinize özgü bir sanat geliştirmek istiyorsanız, hiç beklemeyin, hemen şimdi başlayın, zaman kaybetmeyin. Eğer çocuğunuzun yetenekli olduğunu görüyorsanız veya hissediyorsanız, sanatını icra edebilmesi için ve kendisini geliştirebilmesi için ona yardımcı olun. Ne malum, belki bir sonraki sanatçı sizin evinizden çıkabilir, neden olmasın? Bu yüzden sanat yapmak için sanatçı olmaya gerek, fakat sanatınızı üretirken zamanla veya biranda sanatçı olabilirsiniz.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page