top of page

Erken Yaşta Sanat Eğitimi

Bütün eğitim alanlarında erken yaşta eğitime başlamak veya diğer bir deyişle çocukken başlamak çok önemli. Özellikle sanatın farklı alanlarında olduğu gibi, hayata ve insan psikolojisini olumlu yönlerde etkileyen dallarda, eğitimin mutlaka erken yaşlarda veya zamanında başlanması gerekiyor. Sanat alanları arasında özellikle sahne sanatları, insan zihnini ve bedenini bir arada tutup çalıştırdığından, her zaman hayatımızın önemli bir parçası olarak kabul ediliyor. Sahne sanatları dallarında, erken yaşta eğitime başlamak özellikle çok önemli, çünkü sahne sanatlarına başlarken, bireyin kas, kemik ve beyin yapısı, sanat ile beraber gelişir. Erken yaş grupları adı altında geçen bireyler, 4 ile 10 yaşa kadar olan çocuklara deniliyor. Bu yaştaki çocuklara özellikle oyunlarla beraber, eğlenerek sanatı öğretmek çok önemlidir.

Birçok ana okullarında eğitimin oyunlarla gerçekleştirildiğini görebilirsiniz. Çocukların gelişimi ve bir şeyleri öğrenmeleri açısından oyun çok önemlidir. Çocuğun yeni bir bilgi alırken veya bir şeyler öğrenirken, her zaman eğlenerek öğrenmesi gerekiyor. Kendi çocuğunuza veya ana sınıfında bulunan çocuklara bir bakın, çocukların oyun yoluyla daha fazla öğrendiklerini görebilir ve hissedebilirsiniz. Özellikle sahne sanatlarında, erken yaştan itibaren çocukların eğitimine başlatmak, onlara birçok hayat dersi de verecektir. Paylaşmayı öğreniyorlar, birbirlerine güvenmeyi öğreniyorlar. Disiplinin ne olduğunu ve neden önemli olduğunu öğreniyorlar. Sahne sanatlarında disiplin ve saygı çok önemlidir, dolayısıyla çocuklar birbirlerine karşı saygı duymaları ve sevgi göstermeleri gerektiğini de öğreniyorlar. Sanat hem insanın bedenini hem de ruhunu beslediğinden, insan sağlığı ve psikolojisine ciddi katkılarda bulunan bilim alanlarıdır.

Erken yaşta eğitime başlamak bütün sanat alanları için geçerlidir, fakat özellikle sahne sanatlarında erken yaşta eğitime başlamak çok önemli. Sahne sanatları; müzik, tiyatro ve dans olmak üzere, 3 farklı alanlardan oluşuyor. Bütün bu sanat alanları insan vücut ve beyin gücünü gerektiren alanlardır. Dolayısıyla ne kadar erken başlarsanız, vücudunuzu, ilgili olduğunu sanat alanıyla beraber geliştirme şansını elde edebilirsiniz. Sanat her yaştan herkes için çok önemlidir. "Sanat ve kültür" olmadan hayatı düşünmek neredeyse imkansız diyebiliriz. Kültür olacak ki yaşamayı öğreneceğiz ve sanat olacak ki kültürü ve hayatımızı renklendirecek. Bunu eğer erken yaşlarda, çocukken görebilirsek, her birey için çok büyük bir avantaj haline gelmektedir. Malum bilirsiniz ki her çocuk bir bireydir.

Çocuğunuz erken yaşta sanatı öğrenerek aslında kendini hem geliştiriyor hem de disiplinli ve prensip sahibi bir birey olmasını öğreniyor. Her şey sadece masa başında kalem ve kağıdı tutarak öğrenilmiyor. Birçok bilgiyi hayattan ve ilgi alanlarınızdan öğrenebiliyorsunuz. Sanat sabırlı olmayı, saygı duymayı, paylaşmayı ve disiplinli, dolayısıyla doğru kurallarla yaşamanızı öğretiyor. Sanatta felsefeden tutun ki psikolojiye kadar ve matematikten tutun ki fiziğe kadar her şey bulunuyor. Siz yeter ki çocuğunuza erken yaşta sanatla tanışmasına izin verin. Yeter ki eğer çocuğunuz müzik yapmak istiyorsa, şarkı söylemek istiyorsa, dans etmek istiyorsa veya oyunculuğu seviyorsa, izin verin, sakın durdurmayın. Sanata ne kadar erken yaşta adımını atarsa o kadar iyi olacaktır ve belki de geleceğin sanatçısı olacaktır.

Sanat hayatınıza sadece renk katmıyor. Hayatınızı doğru yönlendirmeyi de öğreniyorsunuz. Doğru bir birey olmayı öğreniyorsunuz. Bir söz vardır, özellikle ülkemizde çok kullanırız "Büyüklerimize saygı, küçüklerimize sevgi göstermeliyiz" diye, işte sanat aslında otomatik olarak bunu göstermenize yardımcı oluyor. Sanata erken yaşta adım atmanın neden önemli olduğunu şuradan anlayabilirsiniz. Biliyorsunuz ki hayatta en önemli şeylerden biri pratiktir. Herhangi bir şeyi unutmamak adına tekrarlayarak hatırlamanız gerekiyor. Sanatta, gerek müzik, tiyatro ya da dans, tekrarlamak ve pratik çok önemlidir. Siz ne kadar disiplinli bir şekilde kendinize şart koşarak pratik yaparsanız, sanatta sizin daha fazla öğrenebilmeniz için size daha fazla yaklaşacaktır.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page