top of page

Müzik, Çocuk ve Oyun


Hayatımızın en önemli unsurlarından bir tanesinin müzik olduğunu unutmayalım. Müzik hem bedeninizi hem de psikolojinizi rahatlatan ve aynı zamanda disipline eden çok önemli bir etkendir. Yaş fark etmeksizin, müzik her zaman ihtiyaç duyulan bir sanattır. Hatta sadece sanat olarak bakmanıza da gerek yok. Hayatınızın müziksiz, zevksiz ve eğlencesiz olduğunu düşünsenize, ne kadar monoton ve sıkıcı olurdu. Burada bahsedeceğimiz konu müzik ve oyun bir arada tutulduğu zaman neler oluyor? Müzik çaldığı zaman neden çocuklar oynamaya başlıyor? Bir dipnot daha unutmamak gerekir ki, dünyada İngilizce evrensel bir dil olarak bilinir, fakat aslında en evrensel dil müzik'tir. Müzik, herkese hitap eden bir dile sahiptir. Müziğe kendinizi bıraktığınız an, hayat temponuz, psikolojiniz, hareket biçiminiz ve konuşmanız bile değişiyor.

Bu sebeple müzik, çocuk ve oyun arasında çok önemli bir ilişki bulunur. Çocukların hepsi oynamayı sever, fakat aynı zamanda müzik girince daha da hareketli olmaya başlıyorlar. Daha fazla eğleniyorlar ve hatta sadece eğlenmiyorlar, aynı zamanda öğreniyorlar. Çocuklara herhangi bir bilgi vermek istediğinizde veya öğretmek istediğinizde mutlaka sevdirerek bunu gerçekleştirmeniz gerekiyor. Zorlayarak veya bireyi mecbur hissettirerek bir şey öğretemezsiniz, öğrenmesi imkansız boyuta geliyor. Bu sadece çocuklar için değil, her birey için geçerlidir. Çocuk, oyun oynarken şarkı söyleyebiliyor, dans edebiliyor, hatta arkadaşlarıyla beraber müzik eşliğinde oyun oynayabiliyor. Müzik çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi açısından çok önemli ve bu yüzden çocuğunuz ne kadar erken sanat ve sporla tanışırsa o kadar iyi oluyor.

Çocuklara baktığınızda bedensel olarak bir dönem çok hızlı bir büyüme gösterirler. Bu da genel anlamda 15 yaşından önce görülür. 4-10 yaşa kadar çocuğun hızlıca geliştiğini ve birçok konuya ilgili olduğunu göreceksiniz. Bu dönemde çocuğun sanata ve spora ilgisi varsa ve eğer imkanınız varsa, mutlaka sanat ve spor ile ilgilenmesine izin verin. Çocuğun daha verimli ve pozitif olabileceğini göreceksiniz, hatta görmeden önce hissedeceksiniz. Çocukları oyun oynamaktan ve müzikten mahrum bırakmayalım. Öğrenmenin yaşı hiçbir zaman yoktur, fakat herhangi bir şey öğrenmek isteyen bir kişi, her zaman mutlaka eğlenerek ve severek öğrenmek isteyecektir. Siz, ilginizin olmadığı herhangi bir şeyi zorla öğrenebilir misiniz ya da öğrenmek ister misiniz?

İster çocuk olun ister yetişkin, bir şeyi öğrenmek istediğiniz zaman severek yapmanız gerekiyor. Oyun parkında çocuğunuz için bir müzik açın, görün bakın ne oluyor. Çocuğunuz yerinde duramayacak. Durmak istemeyecek, sürekli müzik isteyecek, sürekli müzik ile beraber oynamak isteyecek. Müziği ve sanatı seven çocuklarda fark edeceksiniz ki çok daha mutlu oluyorlar. Yüzleri hep gülen ve gülümseten çocuklar oluyorlar. Çocuklarınızı oyunların başında zorlayarak almayın veya çocuklar müzik eşliğinde oynarken veya dans ederken biranda müziği kesmeyin. Bunun yerine müziği açmadan önce başta çocuklarla beraber kuralları koyabilirsiniz ve ona göre hareket edebilirsiniz. Çocuklara "Şimdi müziği açıyorum. Dans edebilir ve oynayabilirsiniz ama 1 saat sonra kapatacağım, sonra biraz dinlenme vakti olacak, tamam mı" gibi cümleler kurarak disipline edebilirsiniz.

Müzik ve oyun çocukların her şeyidir, hatta onların hayatı. Oyun ve müzik, çocuklar için o kadar önemli ki, belki yetişkinlerden, hatta müzik ile hayatını kazanan yetişkinlerden bile çok daha önemlidir. Çocuğunuza zorla bir şeyleri öğretmeye çalışmaktansa, kurallarınızı koyarak günlük 1-2 saat müzik açıp dans etmelerini sağlayabilir veya müzik eşliğinde oynamalarını sağlayabilirsiniz. Müzik, çocuk ve oyun üçlüsü çok önemli ve özel bir üçlüdür. Çocuklar için müzik ve oyun olduğu sürece, müzik ve oyun için de çocuklar olacaktır. Böylelikle her zaman mutlu ve yüzleri gülen bireyler olacaklardır.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page