top of page

Müzik eğitimine hangi yaşta,hangi enstrüman ile başlanmalıdır?

Merhaba müzikseverler,

Sosyal medya kanallarından, yetenekli yumurcakların enstrümanları ile inanılmaz performanslarını sergiledikleri videoları izleyerek, "neden benim çocuğum böyle "olmasın diye kendinize sorduğunuz zamanlar olmuştur.Öyle şeyler izliyoruz ki ,sanki içine Mozart kaçmış çocuklara hayranlıkla bakıyoruz. Ve işin aslı nasıl böyle çalabiliyorlar biz de açıklayamıyoruz!

Bir çocuk için erken yaşlarda enstrüman eğitimine başlamak oldukça sıkıntılı. İnce motor becerilerinin tam gelişmemiş olması; okuma yazma öğrenimi olmadığı için ,nota,aralık ve nüans gibi pek çok soyut sembolleri kavrayamadıkları ve çabuk sıkıldıkları gözlemlenmektedir.Aslında enstrüman seçimi için bir yaş sınırı yoktur.Bu kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Sıradışı çocuklar veya üstün yetenekli diye tabir ettiğimiz çocuklar dışında 3-4-5 yaşlarındaki çocukların okul öncesi müzik eğitimi, Orff yöntemi ile veya müzikli oyunlar ile sağlanmakta çocukların sesleri kavrayabilmesine, melodi ve ritim kalıplarına alışmasına, seste gürlük, hafiflik, hızlı ve yavaş gibi kavramları algılayabilmelerine olanak sağlamaktadır.Bu eğitimler ilerleyen yaşlarda enstrüman çalımına başlandığında ,öğrenme sürecine gözle görülür bir hız kazandırmaktadır.

Hangi yaşta olursanız olun ilk defa enstrüman deneyimi yaşayacaksanız,piyano , gitar gibi tuşlu(vurmalı) veya perdeli çalgıları tercih ediniz.Keman ,ud,violonsel,trompet gibi enstrümanlarda ses üretme teknikleri daha uzun süre gerektirdiğinden, sıkılmanız veya motivasyonunuzu kaybetmeniz bir o kadar hızlı olacaktır.Ancak sabrınıza güveniyor,istikrarlı çalışma potansiyelinizin olduğunu düşünüyorsanız,istediğiniz enstrümanla başlamakta serbestsiniz.

Fiziksel yapılarımız aslında tüm enstrümanları çalmaya uygundur.Ancak öğrenim sürecinin daha verimli geçmesi, bazı enstrümanlarda daha kısa sürede başarı sağlamamız ,fiziksel yapımızla alakalı olabilir.Bu konuda seçiminizi yapmadan önce bir bilene danışmanızı tavsiye ederiz.

Merak ettiğiniz sorularınızı site blogumuz'dan veya iletişim bölümünden bize ulaşarak sorabilirsiniz.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page